Pięknie się listkuje, a w ogóle nie trzeba go laminować.
Jeśli nie dodacie wcale cukru, wyjdzie Wam świetna baza do wytrawnych wypieków (np. mini pizzerinek czy ciasteczek serowych do piwa).
Można je przygotować z przeróżnymi owocami - z jabłkami, gruszkami, malinami, borówkami czy, tak jak ja, ze śliwkami.
Bardzo polecam te ciastka późnego lata :)
Ciastka francuskie twarogowe
- 200 g twarogu (użyłam Mój Ulubiony)
- 200 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 30 g cukru pudru
- śliwki
- kardamon
Masło pokroić w kawałki i wrzucić do miski.
Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie, na podsypanym mąką blacie, rozwałkować ciasto i wycinać kółka.
Przekładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na każdy krążek kłaść połówkę śliwki i posypać ją szczyptą kardamonu.
Pieczenie
Temp.: 180°C
Piękne i pyszne ciasteczka!
OdpowiedzUsuń