Zaparzam kawę z staromodnym, czerwonym, emaliowanym imbryku.
Popijam ją z duraleksowej, starszej ode mnie filiżanki.
Do tego kęs pysznej kakaowej, drożdżowej chałki z kremem czekoladowym i... odpływam.
W mojej krainie szczęścia, którą jest działka, tak właśnie jest!
Błogo, sielsko, starodawnie, idealnie nieidealnie, przytulnie.
Odpoczywam tu, zbieram myśli, ładuję baterie.
Dzieci mają swój kącik rozrywki (basen, trampolinę, piaskownicę, huśtawki), a my z mężem kawałek zieleni, kawałek natury, który łapczywie chłoniemy, gdy tylko uda nam się wymknąć z miejskiego bloku.
To nasze miejsce. To nasz azyl.
---------------------------------------------------------------------
Swoją drogą, wszelkie wypieki drożdżowe świetnie nadają się na imprezy pod gołym niebem, grille, pikniki itp.
Chałka, dzięki dużej ilości masła i żółtek jest bardzo puszysta i delikatna.
Bardzo polecam!
---------------------------------------------------------------------
Jeśli macie ochotę podejrzeć więcej kadrów z naszej oazy, to zapraszam na mój profil na Instagramie (@cake.caprice), gdzie dzielę się na bieżąco działkowymi kadrami :)
Wpis został napisany we współpracy z firmą Favi.pl, gdzie nabyłam mój niezwykle wygodny leżak (rozkłada się na płasko - świetnie się na nim opala!) i praktyczny stolik (składany, zajmuje niewiele miejsca, ale jest bardzo stabilny i solidnie wykonany).
Chałka kakaowa
(składniki na 1 dużą chałkę pieczoną w keksówce 24x11)
- 430 g mąki pszennej tortowej
- 170 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g cukru pudru
- 6 żółtek
- 10 g gorzkiego kakao
- 80 g stopionego, przestudzonego masła
Z mleka, drożdży i 30 g cukru pudru zrobić rozczyn.
Gdy zacznie pracować wlać go do miski.
Dodać pozostałe składniki.
Wyrabiać na elastyczne ciasto ok. 7 min.
Ciasto przykryć ściereczką i poczekać do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat.
Uformować baton, podzielić go na 6 równych części i wsadzić je obok siebie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawić do podrośnięcia na ok. 30-45 min. (w zależności od temp. pomieszczenia).
Pieczenie
Temp.: 180°C
Czas: 55-60 min.
Po upieczeniu studzić na kratce.
A to mój zakątek.
Prezentowane poniżej meble ogrodowe znajdziecie tu: klik.
Prezentowane poniżej meble ogrodowe znajdziecie tu: klik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz