Ciasto przygotowałam w dedykowanej blaszcze do brownie.
I każdy kawałek ma ten chrupiąco-ciągnący brzeg, ommonomnom.
Brownie to ciasta dla czekoladoholików.
Są wilgotne, ciężkie i niesamowicie sycące.
Baaaaaaardzo je lubię!
Brownie orzechowe
(składniki na 10 kawałków)
- 2 jajka
- 150 g czekolady z orzechami
- 100 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 10 g mielonych orzechów
- 120 g masła
- 10 sztuk orzdchów pekan
Całe jajka wraz z cukrem ubijać ok. 6-7 min. na puszystą masę.
W rondelku rozpuścić masło i czekoladę - ostudzić.
Do ubitej masy jajecznej wlewać wąską strużką czekoladę z masłem.
Na końcu dodać przesianą mąkę, mielone orzechy proszek i sól.
Delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.
Dedykowaną blaszkę do brownies wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Wlać ciasto, na wierzchu ułożyć orzechy pekan.
użyłam tego typu foremki
Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas (dobierz do swoich preferencji):
20-25 min. - ciasto będzie gliniaste i intensywnie czekoladowe
25-30 min. - ciasto będzie wyższe, nieco bardziej wypieczone, ale wciąż wilgotne
Ja piekę 26 min. ;)
Studzić w blaszce.
Ładnie sie to ciasto prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńAż nabrałam ochoty i chęci na upieczenie brownie dzisiaj. Z orzechami uwielbiam. Takie chrupiące zaskoczenie. Piękne zdjęcia <3
OdpowiedzUsuń