Czyli wersja dla dorosłych ;)
Śmiało mogą posłużyć jako piękny własnoręcznie zrobiony słodki upominek.
Pralinki można wykonać w dowolnym kształcie - z masą ciasteczkową pracuje się jak z plasteliną :)
Oczywiście trufle można też wzbogacić np o orzeszka wewnątrz, rodzynki czy wiórki kokosowe.
Wszystko zależy od Waszego gustu i smaku.
Polecam!
Trufle rumowe (z ciastek)
(składniki na ok. 16 sztuk, wielkości orzecha włoskiego)
- 2 paczki markiz kakaowych Cukry Nyskie (każda po 150 g)
- 4 łyżki brązowego rumu (40 ml)
- 2 łyżeczki gęstego jogurtu greckiego (30 g)
- 150 g gorzkiej czekolady
Ciastka (wraz z nadzieniem) zblendować na piasek.
Dodać rum i jogurt.
Dokładnie wymieszać na gęstą, plastelinową masę.
Formować kulki.
Kulki wstawić na ok. 1 h do zamrażarki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Zimne kulki zanurzać w czekoladzie, układać na tacce wyłożonej papierem do pieczenia (to ważne, w innym razie ciężko będzie zerwać trufle z talerza czy deseczki).
Pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz