Mogą zastąpić drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację.
Podane z ulubionym dżemem czy miodem stanowią przepyszną przekąskę.
Bułeczki są zrobione na jogurcie naturalnym, co przedłuża ich świeżość.
Wyglądem przypominają nieco English muffins.
Jak zamkniecie je w szczelnym pojemniku nie staną się tak szybko czerstwe.
Takie pieczywo często serwowała nam moja mama.
Ze szklanką kakao i powidłami śliwkowymi.
To smak mojego dzieciństwa!
Bardzo polecam!
Jogurtowe bułeczki miodowe
(składniki na ok. 12-15 sztuk)
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 żółtko
- 150 g rzadkiego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oleju (dałam z pestek winogron)
- 1/4 łyżeczki soli
- 30 ml mleka
- 20 g miodu np. Manufaktura Wielkopolska
- 10 g drożdży
Z mleka, miodu i drożdży zrobić rozczyn.
Do miski wsypać mąkę, sól, wlać jogurt i olej, dodać żółtko.
Gdy rozczyn zacznie pracować, wlać go do pozostałych składników.
Wyrabiać ciasto ok. 9-10 min. - będzie nieco klejące (tak ma być).
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (ok. 1.5 h).
Po tym czasie na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm.
Wykrawać bułeczki (np. szklanką).
Przykryć bułeczki czystą ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na ok. 15 min.
Rozgrzać suchą patelnię.
Tuż przed smażeniem bułeczek delikatnie obsypać ją kaszką manną lub kaszką kukurydzianą.
Smażyć bułeczki na złoty kolor z obu stron (ok. 3-4 min. na każdą ze stron).
Studzić na kratce.
Po wystudzeniu zamknąć w szczelnym pojemniku.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Z okazji zbliżającego się Dnia Matki mam dla Was 10% kod zniżkowy do sklepu
Wystarczy, że podczas zakupów wpiszecie hasło durszlak10, a rabat zostanie uwzględniony na cały koszyk. Kod jest aktywny do 30.06.2019 r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz