Nie ma co ukrywać - w tygodniu przeważnie jem na śniadanie kanapki.
Ale gdy mam więcej czasu lubię zjeść coś co wymaga ode mnie większego wkładu pracy.
Omlet biszkoptowy jest nieco czasochłonny, ale warto rozpocząć z nim dzień.
Możecie dorzucić do niego nie tylko banany, sprawdzą się zarówno maliny, jak i borówki amerykańskie :)
Smacznego!
Owsiany omlet biszkoptowy (bezglutenowy)
(porcja dla 1-2 osób)
• 2 jajka (osobno białka i żółtka)
• 2 łyżki mleka
• 2 łyżki mąki owsianej
• 1 płaska łyżka mąki ryżowej
• szczypta soli
• 1 banan
• kilka kawałków gorzkiej czekolady
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
Dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując.
Wlać mleko, wsypać mąki i delikatnie wymieszać łopatką.
Omlet przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.
Ułożyć banana i czekoladę.
Pieczenie
Temperatura: 190°C
Czas: ok. 20 min.
Podawać od razu po upieczeniu.
Można oprószyć go cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz