Nie ma w nim ani kajmaku, ani powideł, jest za to krem na bazie pianek Marshmallow.
Spód jest intensywnie kakaowy, a to za sprawą czarnego kakao, które niedawno kupiłam na próbę.
Słodkie wypełnienie + intensywnie czekoladowy spód = naprawdę genialny wypiek.
Polecam jeśli lubicie niebanalne smaki!
Mazurek z piankami Marshmallow
(składniki na formę 35x11)
Ciasto kruche
- 110 g mąki pszennej typ 450
- 10 g czarnego kakao
- 80 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 żółtko
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 30-45 min.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę.
Ponownie schłodzić ok. 10-15 min.
Po tym czasie nakłuć ciasto widelcem i obciążyć (przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia i wysypać na to np. suchą ciecierzycę/groch/fasolę/ryż).
Nie smaruję formy masłem, ani nie wykładam papierem.
Mam jednak formę nieprzywierającą.
Sami musicie określić czy Wasza forma tego wymaga.
Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: 15 min. (następnie należy zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 min.)
Wystudzić w foremce.
Krem z piankami Marshmallow
- 150 g pianek Marshmallow
- 60 ml mleka
- 50 ml mleka słodzonego skondensowanego
- 30 g masła
- 20 g masła orzechowego
- dodatki: czekolada gorzka i minipianki do dekoracji
Mleka i masła umieścić w rondelku.
Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się maseł.
Dodać pianki.
Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się pianek.
Masa będzie rzadka, tak ma być :)
Masa będzie rzadka, tak ma być :)
Wylać na wystudzony spód mazurka.
Studzić ok. 3-4 h w lodówce.
Udekorować według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz