Kremowe, delikatne, rozpływające się w ustach.
Takie właśnie są te lody!
Idealnie wyważone smaki śmietanki, gorzkiej czekolady i kawy, do tego ciasteczka amaretti.
Musicie spróbować!
Są bardzo proste w przygotowaniu, a wrażenia smakowe są naprawdę nie do opisania!
Masę na lody ubiłam mocnym robotem planetarnym Gorenje MMC1000, który znalazłam na Favi.pl.
Polecam tę wyszukiwarkę - jest przejrzysta, czytelna, znajduje się na niej mnóstwo ciekawych ofert.
(składniki na keksówkę 26x12 cm)
- 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
- 2 tuby słodzonego mleka skondensowanego (2x150g)
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ok. 30 sztuk ciasteczek amaretti
Śmietankę i mleko skondensowane ubić na puszystą masę.
Odjąć 7 łyżek masy i przełożyć do kolejnej miseczki.
Wsypać do nich kawę rozpuszczalną i zmiksować do całkowitego rozpuszczenia się kawy.
Do masy śmietankowej dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Powstanie masa straciatella.
Do keksówki nakładać naprzemiennie masę straciatella, masę kawową i ciasteczka.
Na wierzchu ułożyć ciasteczka.
Chłodzić minimum 12-15h w zamrażarce.
Witam mleko skodensowane moze byc w puszce czy musi byc tubka? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzień dobry - oczywiście może być z puszki :)
Usuń