Chrupiące i aromatyczne, skąpane w różowej czekoladzie.
W miejscu ogonka przyklejona jest pianka Marshmallow.
Dzieciaki były zachwycone gdy je zobaczyły :)
Polecam!
Ciasteczka waniliowe
- 140 g mąki pszennej T450
- 40 g cukru pudru
- 40 g proszku budyniowego waniliowego (1 opakowanie)
- 100 g zimnego masła
- 1 całe jajko
- do dekoracji: rozpuszczona różowa czekolada z liofilizowanymi malinami, minipianki Marshmallow przecięte na pół
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko wyrobić na gładkie ciasto.
Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 30 min.
Po tym czasie, na podsypanym mąką blacie, rozwałkować ciasto na grubość ok. 0.5-0.7 mm i wykrawać herbatniki biszkoptowe.
Wycięte ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Ponownie schłodzić ciastka - ok. 30 min..
W tym czasie rozpocząć nagrzewanie piekarnika.
Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: ok. 12-14 min. (do zezłocenia)
Ciasteczka waniliowe po upieczeniu należy studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz