Na pewno zaskoczycie nią swoich gości.
Bardzo fajnie będzie wyglądała polana różową czekoladą.
Kupiłam taką, oczywiście!
Niestety dzieci dorwały się do niej zanim się spostrzegłam :D
No cóż, tak czasami bywa, musiała wystarczyć gorzka.
Polecam babkę malinową na budyniu na tegoroczny stół Wielkanocny.
(składniki na formę o poj. do 2,5 l)
1 szklanka = 250 ml
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 opakowania budyniu malinowego (proszku; waga 1 opakowania to 40g)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- barwnik spożywczy (opcjonalnie, dodałam ok. 1/4 łyżeczki)
- dodatki: 100 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej + posypka
Całe jajka wraz z cukrem ubijać ok. 10 min. na puszystą masę.
Ciągle ubijając wlewać wąską strużką olej.
Wsypać przesiane mąki, budyń i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać rózgą kuchenną.
Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub uzyć niezawodnej pasty antyadhezyjnej.
Wlać ciasto.
Pieczenie
Temperatura: 170°C
Czas: 55 min.
Przez ok. 10 min. studzić babkę malinową w foremce, następnie wyjąć babkę i dostudzić na kratce.
Babkę można polać lukrem, polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Świetny pomysł, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję!
UsuńBabka malinowa bez malin?
OdpowiedzUsuńJest budyń malinowy, który dodaje smaku. Miała być też polewa z czekolady z lioflizowanymi malinami, ale dzieci zdążyły ją wciągnąć, zanim się obejrzałam ;)
UsuńŻeby był taki efekt musi być barwnik. Zrobiłam bez i wyszła zwykła piaskowa.
OdpowiedzUsuń