Doskonale sprawdza się w sezonie owocowym, ponieważ możemy "utopić" w nim wszelkie letnie skarby - porzeczki, maliny, truskawki, czereśnie czy, tak jak ja, jagody.
Ciasto jest wilgotne, a zarazem puszyste.
Bardzo smakuje dzieciom.
Można je zabrać na wszelkie imprezy "pod chmurką".
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Polecam!
Bublanina
(składniki na formę 28x18)
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- 80 g cukru pudru
- 100 g mąki krupczatki
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 60 g jogurtu greckiego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ok. 150 g dowolnych owoców (mogą być mrożone)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Ciągle miksując dodawać łyżka po łyżce cukier puder.
Następnie, nadal miksując, dodawać po 1 żółtku.
Masa powinna być gęsta i jasna.
Następnie, wciąć miksując wlewamy wąską strużką olej.
Wlewamy ekstrakt waniliowy i wsypujemy skórkę z cytryny.
Na 2 tury dodajemy połowę przesianej z proszkiem mąki i połowę jogurtu - po każdym dodaniu mieszamy delikatnie szpatułką kuchenną tylko do połączenia się składników.
Ciasto wlewamy na wyłożoną papierem blaszkę.
Na wierzch wykładamy owoce.
Pieczenie:
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 35 min. (do suchego patyczka)
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 35 min. (do suchego patyczka)
Nie należy piec ciasta dłużej, ponieważ się wysuszy.
Przed podaniem warto oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz