Znajdziecie u mnie:
wafle grylażowe, wafle śmietankowe, wafle kakaowe oraz wafle z galaretką
Dzisiaj podrzucam Wam kolejny, pyszny przepis na wafle...
kokosowo-migdałowe!
Część z nich pokroiłam w kostki i obtoczyłam w białej czekoladzie - wyglądają jak eleganckie praliny.
Pozostałego wafla podzieliłam na klasyczne romby.
Zapraszam!
- 6 wafli suchych (24x29 cm) Cukry Nyskie
- 200 g masła
- 200 ml mleka krowiego/roślinnego (płynnego)
- 150 g mleka w proszku
- 150 g cukru
- 70 g zmielonych migdałów
- 70 g wiórków kokosowych
Masło, cukier i mleko umieszczamy w garnku.
Powoli podgrzewając i mieszając rozpuszczamy całkowicie masło i cukier.
Wsypujemy wiórki i migdały.
Dokładnie mieszamy.
Na końcu wsypujemy mleko w proszku - mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Gorącą masą przekładamy wafle.
Obciążamy (np. deską) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Porcjujemy wg uznania..
Część wafla kroimy na 2x2 cm sześciany.
Zatapiamy je w rozpuszczonej białej czekoladzie i dekorujemy uprażonymi wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz