Znajdziecie tarty budyniowe, jogurtowe, z bezą czy kremem migdałowym.
Moją propozycją wypełnienia jest aksamitny sernik z kokosową nutą.
Spód stanowi kruche ciasto kokosowe :)
Uwierzcie mi, że kokos i rabarbar idealnie ze sobą współgrają.
Śmiało możecie dać więcej rabarbaru, możecie układać przeróżne wzory - dajcie się ponieść wyobraźni!
POLECAM!
Tarta sernikowa z rabarbarem
(składniki na 35x11)Ciasto kruche
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mąki kokosowej lub krupczatki
- 10 g wiórków kokosowych
- 50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
- 30 g masła orzechowego z wiórkami kokosowymi Primavika
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12%/18%
- 1 żółtko (białko wykorzystujemy do masy)
- 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1h.
Po tym czasie wyjąć ciasto, wyłożyć nim formę i piec z obciążeniem.
Pieczenie I
Temperatura: 190ºC
Czas: 12 min. (następnie należy zdjąć obciążenie i piec kolejne 7 min.)
Na podpieczony, gorący spód wyłożyć masę sernikową, a na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.
Dodatki
- ok. 2 wąskie łodygi rabarbaru (użyłam tylko różowych części)
- 1 łyżka cukru do zasypania rabarbaru
Odstawić.
Masa sernikowa
- 250 g serka ricotta lub twarożku sernikowego (np. Mój Ulubiony)
- 45 g cukru
- 10 g wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 1 białko (które zostało z przygotowania ciasta)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 20 g roztopionego i przestudzonego masła
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować na gładką masę.
Wylać na gorący, podpieczony spód.
Ułożyć fantazyjnie rabarbar, nie wciskając go w masę.
Ponownie piec.
Pieczenie II
Temperatura: 150ºC
Czas: 45 min.
Studzić w formie.
Następnie wstawić do lodówki na ok. 1h przed podaniem.
Przechowywać w lodówce.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz