Są smażone na suchej patelni.
Stanowią świetny dodatek do gulaszy, leczo i zup.
Śmiało możecie je też posmarować dżemem, kremem czekoladowym albo masłem czosnkowym.
To prosty i fajny dodatek do obiadu albo nietypowa przekąska na imprezę.
Polecam!
Proziaki
(składniki na ok. 30-35 małych placków)
- 480 g mąki pszennej tortowej
- 400 g zsiadłego mleka/kefiru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min., aby odpoczęło.
Podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.
Wykrawać placki, np. szklanką.
Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 6-7 min. (przykryte ściereczką).
Smażyć na złoto na suchej patelni.
Czemu należy je pozostawiać do wyrośnięcia skoro nie zawierają drozdyd?
OdpowiedzUsuńAle zawierają sodę oczyszczoną, która też spulchnia ciasto :)
UsuńSoda reaguje z kwasem czyli kwaśnym mlekiem lub kefirem i zaczyna bąbelkować więc w pewnym sensie ciasto rośnie przez pewien czas.Takie wyrastanie powoduje że proziaki są bardziej pulchne.A propos ,robiłam je dwa dni temu i są przepyszne :-) Dziękuję Cake Caprice za fajny przepis ;-)
UsuńDziękuję za pomoc w wytłumaczeniu :) Cieszę się, że Panu/Pani smakują! :) Bardzo mi miło!
UsuńZnalazłem jakim cudem ten przepis na insta i jestem tu ;) przypomina to coś do nasza babcia robiła gdy byliśmy dziećmi, niestety nikt nie pamięta jak , wiem że napewno była soda i zsiadle mleko , muszę to zrobić, mam nadzieję że to ten smak , dziękuję.
OdpowiedzUsuńPs. Babcia mówiła na to "Sodziaki" prawie jak Proziaki ;)