Na zewnątrz siarczyste mrozy.
Tu -12, tam -9. B r r r r r r!
Trzeba sobie osłodzić te chłodne dni i wieczory!
Skoro sezon na pomarańcze nadal trwa, proponuję pyszny, wilgotny i sycący wypiek na bazie gotowanej pomarańczy.
Gotowana w całości (ze skórką) nada ciastu intensywnego aromatu i smaku.
Koniecznie w połączeniu z kremem czekoladowym.
To jedna z moich ulubionych kombinacji - czekolada + pomarańcza.
Lubicie?
To wypróbujcie ten przepis! :)
P.S: pomarańcza musi być dojrzała, najlepiej z cienką skórką.
Wtedy, po ugotowaniu, nie będzie gorzka i nie nada wypiekowi goryczki.
(składniki na tortownicę o średnicy 19cm)
- 1 dojrzała pomarańcza (o wadze ok. 250 g)
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 25 g gorzkiego kakao (lub mąki ziemniaczanej dla uzyskania jasnego ciasta)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Pomarańczę wyszorować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 1h-1h15min. - aby sprawdzić czy jest miękka wbijamy w nią widelec).
Po ugotowaniu wyjąć z wody, wystudzić i zblendować na puree (jak zostaną drobne kawałki, to nic).
Białka ubić ze szczypta soli, następnie, łyżka po łyżce, dodawać cukier.
Powstanie gęsta i błyszcząca masa.
Dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując.
Dodać puree pomarańczowe i delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.
Następnie dodać przesianą mąkę, proszek oraz kakao.
Wymieszać tylko do połączenia się składników.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i obsypać mąką.
Pieczenie
Temperatura: 175ºC
Czas: 60 min.
Po upieczeniu wystudzić całkowicie w formie.
Następnie ściąć nierówny i spękany wierzch (ok. 1-2 cm) i pokruszyć go do miseczki.
Przygotować krem czekoladowy.
Krem czekoladowy + dodatki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Powinna się schłodzić do temperatury pokojowej, ale nie stężeć.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej czekoladę i połączyć.
Wyłożyć na ciasto.
Posypać okruchami i skórką pomarańczową.
Schłodzić ok. 2 h., aby krem dobrze stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz