Tu-tu-ru-tu!
Ogłaszam I konkurs na Cake Caprice.
Aby wziąć w nim udział, w komentarzu pod tym postem, należy odpowiedzieć na poniższe zagadnienie:
Napisz co dobrego robisz z dodatkiem przyprawy korzennej
(np. desery, ciasta, ale również dania wytrawne).
Zasady konkursu:- czas trwania konkursu: 24.10-7.11 (do godz. 23:59)
- wyniki zostaną ogłoszone: 9.11 na blogu i na fanpage'u Cake Caprice
- można nadesłać tylko jedno zgłoszenie konkursowe
- należy zostawić swój adres e-mail w komentarzu (ten, z którego będziecie się kontaktować w sprawie odbioru nagrody) wraz z odpowiedzią na pytanie konkursowe
- fundatorem wszystkich nagród jest Cake Caprice
- koszt wysyłki wyłącznie na terenie Polski pokrywa fundator nagród
Będzie mi miło jeśli dołączycie do mojego fanpage'u na FB, jednak nie jest to warunek konieczny, aby wziąć udział w konkursie :)
Odsyłacz znajdziecie w prawym górnym rogu, tuż pod szyldem bloga.
A oto nagrody:
Miejsce I - zester do cytrusów
(przyrząd do skrobania skórek cytrusów oraz ozdabiania warzyw i owoców)
Miejsce II - przyrząd do rozmącania jajek (kolor czerwony)
(idealny przy robieniu muffinów i przepisów bez użycia miksera)
Miejsce III - 2w1 łopatka i nóż do ciasta (kolor biały)
Serdecznie zachęcam Was do wzięcia udziału w zabawie i życzę powodzenia!
Cake Caprice
(zdjęcia do dzisiejszego wpisu zapożyczone z Sieci)
Basler Läckerli, czyli tradycyjne pierniki z Bazylei
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 40dkg płynnego miodu
- 48dgk mąki
- 16dkg cukru
- 20dkg zmielonych lub pokrojonych drobno migdałów
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika/ przyprawy korzennej
- skórka z jednej cytryny
- skórka z 2 pomarańczy
Na glazurę:
- 2 duże łyżki soku z pomarańczy
- około pół szklanki cukru pudru
Co robimy:
1. Miód wymieszaj z cukrem i podgrzewaj do momentu aż wszystko będzie płynne. Mąkę, sodę, cynamon, cytrusy i przyprawę wymieszaj w wysokiej misce. Połącz wszystko razem i wyrób ciasto (ja się wspomagałam mikserem). Ciasto jest trudne i dla słabszych rączek (jak moje) polecam podzielić je na 2 części i tak wyrabiać - jednej kuli nie ogarnęłam. Zostaw pod przykryciem 30 minut
2. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej rozwałkowane ciasto (na 1cm). To ciężka robota bo ciasto jest zwarte i lepkie (ja rozgniatałam ręcznie. )Piecz około 15 minut a następnie pozostaw do ostygnięcia.
3. Wymieszać sok pomarańczowy z cukrem pudrem i posmaruj ciasto.
Gdy glazura wyschnie ciasto należy pokroić na kwadraciki lub prostokąty.
Polecam! Są przepyszne i niezbyt słodkie wbrew pozorom :)
Mail paulina88g@wp.pl
Z przyprawą korzenną, tradycyjnie już co roku, piekę i sklejam piernikową chatkę :) Taki własnoręcznie przygotowany domek jest jednocześnie najlepszym stroikiem i roznosi w domu piękny zapach! A po Świętach można go zjeść :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Ciasto:
2 szkl. maki (z górką)
1 kostka margaryny Palma spółki Bielmar
1 całe jajko
1 żółtko
4 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru pudru
Lukier:
1 białko
cukier puder (około 1 szkl.)
szczypta soli
opcjonalnie: sok z cytryny lub pomarańczy
Dodatkowo:
cukier puder
kolorowe ozdoby cukrowe
Sposób przygotowania:
Zagniatamy ciasto: mąkę, cukier puder, kakao, margarynę Palma (spółki Bielmar) siekamy, dodajemy przyprawę do piernika, miód i jajko oraz żółtko. Wyrabiamy gładkie ciasto i schładzamy w lodówce przez około godzinę.
Schłodzone wałkujemy na grubość około 4mm (można delikatnie podsypywać mąką) i wycinamy elementy chatki i dodatkowych ozdób (szablon rysujemy sami na kartce, ale można też ściągnąć gotowy wzór). Z reszty ciasta wałkujemy blat, do którego przykleimy naszą chatkę. Poszczególne elementy układamy na papierze do pieczenia (uważając, aby się nie zniekształciły) i pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach (małe części pieczemy oddzielnie i krócej, większe razem i ciut dłużej). Studzimy.
Z pozostałego białka przygotowujemy lukier: białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo zaczynamy dodawać cukier puder (po max 2 łyżki!) i ubijamy do każdorazowego rozpuszczenia cukru pudru (sporo go potrzeba, aby lukier był gęsty). Możemy dodać też sok z cytryny lub pomarańczy - dodadzą zapachu, ale lekko zmienią barwę lukru).
Wystudzone elementy domku sklejamy ze sobą lukrem na naszej podstawie, doklejamy ozdoby, dekorujemy lukrem, cukrem pudrem, kolorowymi dodatkami, itd..
Całość pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru.
Ustawiamy w dowolnym miejscu domu, aby roznosił piękny, korzenny aromat :)
Link do zdjęć: http://kolorowyprzepisownik.blogspot.com/2014/12/piernikowa-chatka.html
Mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com
Gorąca, rozgrzewająca Zimowa Czekolada na gorąco!
OdpowiedzUsuńNa dwie porcje:
- mleko około 2 szklanki
- 100g gorzkiej czekolady min 80% cocoa (ale nie moze być np 99% cocoa, bo wychodzi za gorzkie)
- jedna cała łyżeczka masła
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
Czekoladę rozpuszczamy w mleku, ale starajmy się nie zagotowywać mleka. Jak się rozpuści uzyskamy bardzo gęstą czekoladę, dodajemy masło i przyprawę korzenną. Im czekolada będzie bardziej chłodna tym bardziej gęstnieje Emotikon smile Aczkolwiek najlepiej smakuje gorąca!
Mail: alesandroo_antonio@gmail.com
Herbatka korzenna
OdpowiedzUsuń-Gorąca mocna herbata czarna,
-plaster sparzonej pomarańczy,
-kawałek anyżu,
-pięć ziarenek gożdzika,
-20 ml rumu,
-szczypta: cynamonu, kardamonu i gałki muszkatałowej, (jeśli ma się laskę cynamonu- można ją wykorzystywać i zaparzać wielokrotnie!)
Wszystko wrzucamy do wrzącej herbaty i przykrywamy z wierzchu, aby się zaparzyła
Opcje do dodania: miód, powidła, syropy
grubaas@o2.pl
IMBIROWE CIASTO Z ZIELONĄ HERBATĄ
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 150 g margaryny
- 100 g miodu
- 100 g ciemnego cukru muscovado
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej razowej
- 3 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 2 torebki zielonej herbaty
- 100 g kandyzowanych owoców (mango, papaja, ananas)
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
Herbatę zaparzyć w szklance wody. Owoce kandyzowane pokroić i zalać gorącą herbatą. Odstawić na 15 minut.
Margarynę podgrzewać z miodem i cukrem, mieszając, aż składniki się połączą. Oba rodzaje mąki wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawami. Do suchych składników wlać przestudzoną mieszankę z margaryną, dodać jajko, herbatę i kandyzowane owoce (łyżkę owoców odłożyć do dekoracji), wymieszać. Ciasto przelać do formy o dolnych wymiarach 20 x 7 cm. Piec około 60 minut w temperaturze 160ºC.
Dżem przetrzeć przez sitko, podgrzać. Następnie posmarować wierzch ciasta i udekorować resztą owoców.
haniaros@op.pl
SUFLETY KORZENNE
OdpowiedzUsuń- 4 jaja (żółtka i białka osobno)
- 500 ml śmietanki 18%
- 120 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
Sposób przygotowania:
Śmietankę zagotować z przyprawą korzenną, odstawić na kilka minut.
W metalowej misce utrzeć żółtka wraz z cukrem do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Miskę z żółtkami ustawić na garnku z wrzącą wodą, dodać śmietankę, ubijać tak, aby nie doprowadzić masy do wrzenia, gdy zgęstnieje, wystudzić.
Do masy dodać ubitą z łyżką mąki ziemniaczanej pianę, delikatnie wymieszać.
Masę wlać do posmarowanych i obsypanych cukrem foremek.
Piec 30 minut w temp. 180 st.
piegusssek@wp.pl
Dyniowe muffinki.
OdpowiedzUsuńSkładniki na 12 sztuk:
1,5 szklanki mąki typu semolina
2 jajka
1/2 szklanki trzcinowego cukru
purre dyniowe z małej dyni typu hokkaido
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę soli (poprawia smak)
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 duża mandarynka
krojona skórka pomarańczowa (może być firmy KOTANYI lub robiona w domu)
1 płaska łyżka kupnej przyprawy korzennej
np. "Przyprawa do ciasteczek korzennych" firmy KAMIS czy "Przyprawa do piernika"
lub połączenie cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, kolendry, kardamonu, pieprzu czarnego, ziela angielskiego i anyżu - dobrze jest mieć w domu mozdzież.
Dekoracja:
cukier puder - 1 szklanka
1 - 2 łyżki gorącej wody
kilka kropli olejku pomarańczowego
aleewa19@o2.pl
Wykonanie:
Dynię pokroić na plastry i wraz ze skórką upiec w piekarniku - 180 stopni, około 30 minut.
Ostudzić, zdjąć skórkę (wyrzucić).
Można to zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
Miąższ dyni wraz z obraną mandarynkę zblendować.
Połączyć wszystkie składniki.
Foremki do muffinek wysmarować olejem, napełnić do 3/4 wysokości i upiec - w 180 stopniach około 25 min. Ostudzić i udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru, wody i olejku pomarańczowego.
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej - bez mąki i cukru
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI: (forma keksowa ok 33x12 cm)
20 dag kaszy gryczanej = 2 torebki (waga suchej kaszy) - ja użyłam zwykłej prażonej
2/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy
2 jajka + jedno białko
150 g czekolady gorzkiej/deserowej/ewentualnie mlecznej
2 łyżki miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki otrębów (u mnie owsiane ale mogą być też gryczane, żytnie)
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przypraw korzennych (np. do piernika)
1 płaska łyżeczka sody
1. Kaszę ugotować na miękko. Lekko przestudzić.
2. Białka oddzielić od żółtek, czekoladę rozpuścić.
3. Do kaszy dodać wszystkie składniki oprócz białek i całość dokładnie zblendować blenderem ręcznym lub w malakserze.
4. Białka ubić, dodać do zblendowanej masy i dokładnie wymieszać łyżką.
5. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia ok 35-40 minut w 180*C.
annakurzyna@op.pl
Korzenne babeczki z kawą dyniową
OdpowiedzUsuńNa 12 babeczek:
1,5 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. cukru
1 jajko
75 g rozpuszczonej margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamony
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
1/4 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szkl. mleka
3 łyżki puree z dyni
Cukier, jajka i margarynę zmiksować.
Mąkę, proszek, sól i przyprawy wymieszać w misce.
Mleko podgrzać, wsypać kawę, wymieszać do rozpuszczenia, dodać puree i ponownie wymieszać.
Zmiksować mokre składniki i kawę i powoli dodawać suche składniki.
Napełniać foremki do babeczek do 1/3 wysokości.
Piec 20/25 min.
klaudiaannacebula@wp.pl
Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową
OdpowiedzUsuńWyśmienite drożdżowe ciasto jabłkowe przesiąknięte wyrazistym imbirem oraz aromatycznym cynamonem. Wszystkie smaki idealnie się komponują
co sprawia, że drożdżowiec smakuje nieziemsko.
Składniki
Ciasto drożdżowe
3 szklanki mąki pszennej
125g masła extra
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
50g świeżych drożdży
szczypta soli
Masa serowa
300g półtłustego białego sera
2 żółtka
3 łyżeczki cukru pudru
starta skórka z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Wierzch
4 jabłka
4 cm świeżego imbiru
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżeczki przyprawy do szarlotki (korzenna)
masło do wysmarowania formy
kasza manna do posypania formy
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie
1. Ciasto drożdżowe
W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać
do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
2. Masa serowa
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny, cynamon i dokładnie wymieszać.
3. Jabłka obrać, przekroić na pół a następnie pokroić w talarki, dodać starty imbir, brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać.
4. Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach
40 x 30cm, posmarować masą serową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 16 plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja
o średnicy 31cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Na całej powierzchni ciasta powciskać talarki z jabłek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40minut. Ciasto wystudzić
i posypać na wierzchu cukrem pudrem.
linka2107.88@o2.pl Ewelina P
Dla odmiany coś niesłodkiego, ale jak najbardziej korzennego:
OdpowiedzUsuńŻeberka z jabłkami
Składniki:
· 1,5 kg żeberek wieprzowych
· 4 jabłka
· 2 szklanki śmietany kremówki
· 2 szklanki bulionu
· 2 garście rodzynek
· 2 łyżki majeranku
mąka do obtoczenia mięsa
· sól, pieprz
· przyprawa korzenna
· tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Żeberka nacieramy solą, pieprzem i przyprawą korzenną. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Do mięsa dodajemy rodzynki, jabłka pokrojone w ósemki. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut.
barwis1984@gmail.com
Lody korzenne
OdpowiedzUsuńSkładniki
3 żółtka
3 łyżki cukru trzcinowego
pół szklanki mleka
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru pudru do smaku
20 dag pierników w czekoladzie ( nadziewanych )
Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę.Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i przyprawą korzenną,następnie gorące mleko powoli wlewamy do utartych żółtek,cały czas masę ucieramy.Tak przygotowaną masę przelewamy do garnka i na wolnym ogniu podgrzewamy,aż masa będzie gęstnieć ( nie gotujemy ). Gęstą masę studzimy.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,następnie wlewamy przestudzoną masę i ubijamy do połączenia się składników.Tak przygotowaną masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.W tym czasie masę lodową często mieszamy.Gdy zauważymy,że masa lodowa zaczyna nam dobrze gęstnieć dodajemy do niej połowę drobno pokruszonych pierników.Mrozimy dalej do otrzymania odpowiedniej konsystencji.Lody porcjujemy do miseczek lub pucharków,pozostałe pierniki ścieramy na tarce o dużych oczkach.Posypujemy nimi lody i podajemy.
Smacznego
Magda
to-paz@gazeta.pl
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe
Wilgotne, puszyste, marchewkowe ciasto z mnóstwem bakalii. Dodatek przyprawy do piernika tylko pogłębia jego niezwykły smak. Polecam szczególnie na chłodne, jesienne wieczory w towarzystwie kubka herbaty ;)
Składniki
Ciasto marchewkowe:
4 jajka w temperaturze pokojowej
1 szkl cukru
1 op. cukru waniliowego (16 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl mąki pszennej
1 szkl oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżka kakao
szczypta soli
1 szkl posiekanych orzechów
włoskich
1,5 szkl marchewki, startej
garść posiekanych rodzynków
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
Krem:
200 g serka philadelphia
2 łyżki miodu
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
cynamon do oprószenia
Sposób przygotowania
1. Ciasto marchewkowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrami do puszystości, wlewać strumyczkiem olej, cały czas miksując. Dodać wymieszane i przesiane suche składniki (oprócz marchewki i orzechów), zmiksować. Wsypać orzechy i marchewkę, wymieszać szpatułką. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 st.C około 40 minut do "suchego patyczka". Po tym czasie pozostawić ciasto do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
2. Krem: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Ostudzone ciasto wysmarować kremem i oprószyć cynamonem. Smacznego!
akrobatka@spoko.pl
Armatyczne śledzie z przyprawą korzenną
OdpowiedzUsuńSkładniki:
6 płatów śledzia solonego matias
2 cebule
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
marynata
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1 spory listek laurowy
3 łyżeczki przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
1 – 2 cm świeżego imbiru
1 – 2 łyżek oliwy
dodatkowo
jabłko
kwaśna śmietana 18%
Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę. Na początku jednak wypłucz w wodzie zmieniając ją 2-krotnie.
Każdy wymoczony płat śledziowy pokrój na 3 części.
Ziarna ziela angielskiego, pieprzu i liść laurowy rozgnieć na pył w moździerzu.
Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Zmieszaj wszystkie przygotowane składniki z cukrem pudrem, przyprawą korzenną i oliwą.
Otrzymaną w ten sposób pastą wysmaruj śledzia z obu stron.
Cebulę pokrój w półplasterki, sparz wrzątkiem przez 10 minut. Odcedź na sicie, wystudź. Następnie wymieszaj ją z oliwą i winnym octem (klik).
Układaj w słoiku warstwami: cebulkę, śledzia i znowu cebulkę i śledzia. I tak do wyczerpania składników.
Wstaw do lodówki na kilka dni, niech przejdą aromatami.
Ja układam na talerzyku warstwę śledzi, na niego trochę cebulki, potem trę na grubych oczkach jabłko. Na wierzchu polej kwaśną śmietaną.
Pozdrawiam
Ania
to-paz@gazeta.pl
Ja z dodatkiem przyprawy korzennej robię pysznego Murzynka. 15 minut pracy a efekty powalają ;)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki powideł lub dżemu
2 łyżki gorzkiego kakao
paczka przyprawy korzennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować, przelać na blaszkę. Piec w temperaturze 170 stopni.
Później można zrobić dodatkowo różne polewy, posypać na wierzch kokosem, orzechami, prażonymi migdałami. Polecam, najlepsze ciasto! <3
mój email: dia.gwi@interia.pl
Kurczak tajski
OdpowiedzUsuńSkładniki:
* Podwójna pierś z kurczaka
* Papryka
* Ananas z puszki (3-4 krążki)
* Szklanka ryżu
* 3 szklanki bulionu lub wody
* Sól, pieprz, imbir, kurkuma
* Przyprawa do dań chińskich
* Przyprawa do kurczaka
* Olej
Przygotowanie:
Umytą i pokrojoną pierś marynujemy w przyprawach około 45 minut. Po tym czasie na niewielkiej ilości oleju obsmażamy na złocisty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa. Wszystko smażymy razem około 5 minut. Po tym czasie dodajemy połowę soku z ananasa i razem dusimy około 15 minut. W tym czasie gotujemy nasz ryż na bulionie ewentualnie na wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
Gdy ryż jest już ugotowany (cała woda odparowała) dodajemy usmażonego kurczaka. Wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
e-mail. madziamigon21@interia.pl
Szczególnie zimowe wieczory uwielbiam zakropić smakiem korzennych przypraw. Na specjalna uwagę zasługuje grzane wino.
OdpowiedzUsuńPrzepis:
Litr czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki miodu
plaster imbiru
przyprawa korzenna - 1/2 łyżeczki
papryka ostra - szczypta
1 pomarańcza
Wino z imbirem, miodem i przyprawą zagrzać. Gorące wino rozlać do glinianych kubeczków. Każdą porcję zaszczycić plastrem pomarańczy.
Pić na gorąco.
Smacznego
kregula@poczta.fm.
Bez przyprawy korzennej nie ma u mnie Świąt:-) Nasze Boże Narodzenie i wypieki z nim związane (świąteczny piernik i kruche pierniczki) pachną przyprawami korzennymi.
OdpowiedzUsuńMoja propozycja z wykorzystaniem przyprawy korzennej to Krem piernikowy ze świątecznie marynowanymi suszonymi owocami.
Potrzebujemy:
600 ml wody
1 kora cynamonu
5 goździków
4 łyżki miodu
1 laska wanilii
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka przyprawy korzennej
500 g mieszanych suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele, rodzynki, banany, żurawina)
Krem piernikowy:
2 łyżeczki żelatyny
2 jajka
1 łyżka miodu
100 g pierników
150 g śmietany kremówki
600 ml wody zagotować z korą cynamonu, goździkami, miodem, przyprawą korzenną i laską wanilii. Zostawić na około 15 minut, aż napar naciągnie. Po tym czasie z naparu odsączyć na sicie przyprawy korzenne i laskę wanilii. Świąteczny napar ponownie zagotować i dodać do niego rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody mąkę kukurydzianą. Ciągle mieszając ponownie zagotować i gotować jeszcze chwilkę. Suszone owoce lekko pokroić i dodać do zagęszczonego naparu. Odstawić, aż owoce zmiękną i nasiąkną przyprawami. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Jajka ubić razem z miodem w garnku na parze, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Masę jajeczną odstawić do przestygnięcia. Pierniki rozdrobnić w rozdrabniaczu blendera. Do przestudzonej masy jajecznej dodać zmielone pierniki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Krem przełożyć do kokilek lub foremek na muffinki i zostawić w lodówce na minimum 3 godziny do przestygnięcia. Na głęboki talerz lub do miseczki nałożyć marynowane suszone owoce, na owoce wyłożyć zimny mus piernikowy. Deser posypać odrobiną cynamonu zmiksowanego z brązowym cukrem lub rozdrobnionymi piernikami. Wspaniały świąteczny deser gotowy.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Nic tak szczęściem nie napawa
OdpowiedzUsuńJak poranna mocna kawa.
W kociołku wodę gotuję,
Łyżkę kawy dosypuję.
Jak odczekam, mój kolego,
Dodam cukru trzcinowego,
Lecz nie więcej niż łyżeczkę,
By osłodzić ją troszeczkę.
Kardamonu szczypta mała,
Aby kawa klasę miała.
Trzy goździki i cynamon,
Abym się poczuła damą.
Sok z cytryny, szczypta soli,
Delektuję się powoli...
Gdy wzbogacę ją śmietanką,
Czuję się niemal szlachcianką.
Dzięki niej od rana czuję,
Że życie we mnie wstępuje!!!
lizzie@wp.pl
Moja nagroda - łopatka i nóż do ciasta doszły "całe i zdrowe". Bardzo fajny i praktyczny gadżet. Używam go bardzo często. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aneta
Dzięki za wiadomość! Cieszę się, że gadżet się sprawdza :) Pozdrawiam!
Usuń