22.12.2020

Wieniec pomarańczowo-kardamonowy na bidze

To jest mój tegoroczny hit!
Niby zwykły wieniec drożdżowy, ale...
Nie do końca!

Wypiek zrobiony jest na bidze, dzięki czemu długo zachowuje świeżość.
Chrupiąca skórka i niezwykle delikatne wnętrze sprawiają, że ciasto po prostu rozpływa się w ustach!

Taki wieniec na śniadanie, w pierwszy dzień świąt, będzie czymś wyjątkowym!

Koniecznie wypróbujcie!

wieniec drożdżowy

Wieniec pomarańczowo-kardamonowy na bidze
(składniki na 1 wieniec)

Biga (nastawiamy wieczorem, dzień przed pieczeniem)
  • 60 ml wody 
  • 3 g świeżych drożdży 
  • 100 g mąki pszennej T450-650
Wszystkie składniki niedbale wymieszać w misce.
Ciasto nie powinno być wymieszane dokładnie, mają zostać "kulki" z niedomieszaną mąka.
Tak ma być.
Miseczkę przykryć talerzykiem i zostawić na kuchennym blacie na ok. 10-15h.

Nadzienie
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 40 g roztopionego masła
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g migdałów w słupkach (można pominąć)
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
Wymieszać ze sobą cukier i kardamon. Przygotować pozostałe składniki. Odstawić.

Syrop cukrowy
  • 30 ml wody
  • 30 g cukru
Składniki umieścić w szklance i podgrzać w mikrofali do rozpuszczenia się cukru.
Odstawić.

Ciasto właściwe
  • cała biga
  • 3 żółtka (1 białko zostawiamy do posmarowania wierzchu wieńca, a resztę mrozimy)
  • 70 ml soku pomarańczowego lub mleka
  • 250 g mąki pszennej T450-650
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 40 g roztopionego masła
Do miski wlać sok/mleko. Wrzucić całą bigę i pozwolić jej chwilkę namięknąć.
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto ok. 7 min.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na podsypany mąką blat, wałkować na duży prostokąt.
Z przygotowanych na nadzienie składników wziąć masło i posmarować cały płat ciasta.
Posypać cukrem z kardamonem, posypać skórką pomarańczową i migdałami, zetrzeć skórkę cytryny. Zwinąć ciasto w rulon. Naciąć wzdłuż, zawinąć 2 końce i uformować wieniec (rysunek poniżej). Wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch białkiem.

(zdjęcie pożyczone ze strony Magazynu Kocioł)

Pieczenie
Temp.: 190ºC
Czas: ok. 35-40 min.

Gorący wieniec posmarować syropem cukrowym.
Można też polać lukrem lub polewą czekoladową.

wieniec cynamonowy

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger