10.09.2020

Tort miodowy

Tort miodowy został w całości wykonany przez mojego 4-letniego synka :)
No dobra, pomogłam mu przekroić blaty ciasta ;)

Wszystkie składniki łączył zupełnie sam!
Rozbijał jajka, miksował, przesiewał mąkę, mieszał, wkładał do piekarnika!

Smak jest wyborny - myślę, że świetnie sprawdzi się nie tylko do jesiennych herbat, ale również jako pyszny deser w wigilijny wieczór :)

tort miodowy

Tort miodowy z kremem śmietankowym i karmelem
(składniki na foremkę o średnicy 19cm)

Ciasto miodowe ucierane

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 g miodu
  • 220 g mąki pszennej T450
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: garść posiekanych prażonych orzechów laskowych
W rondelku rozpuścić masło i miód.
Odstawić do przestudzenia.
W misce lekko ubić mikserem jajka z cukrem (nie musi być na gęstą pianę, wystarczy 2-3 min.).
Do ubitych jajek dodać masło z miodem - zmiksować do połączenia się składników.
Na końcu wsypać przesianą mąkę z sodą (i ewentualnie orzechy) i delikatnie wymieszać szpatułką (mogą zostać grudki mąki).
Ciasto podzielić na pół i wylać do dwóch foremek.

Pieczenie
Temp.: 170ºC
Czas: 20 min. (do suchego patyczka)

Po upieczeniu wystudzić blaty na kratce i każdy przekroić na 2 węższe blaty.

Krem śmietankowy + dodatki
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300 g masy kajmakowej
  • na wierzch: garść posiekanych prażonych orzechów laskowych
Śmietankę, serek i cukier umieścić w misie i ubić na gęsty krem.
Blaty ciasta miodowego posmarować kajmakiem (w tym momencie można kajmak można posypać szczyptą soli - polecam jeśli lubicie słony karmel), na to wykładać krem śmietankowy.
Wierzch ciasta udekorować orzechami.
Przed podaniem chłodzić min. 6h w lodówce (a najlepiej całą noc).

ciasto miodowe

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger