09.05.2020

Tarta trójkolorowa szachownica

Krucha i sycąca, napakowana warzywami, kremowym sosem szpinakowym i łososiem.

Taka jest ta trójkolorowa tarta.

Będzie świetnie pasowała zarówno jako przystawka, jak i danie główne np. na piknik czy grilla.

Dodatki wewnątrz można modyfikować - nada się ser + szynka czy szarpany kurczak.

Pięknie się prezentuje, zachwyci gości!

tarta z łososiem
Tarta francuska trójkolorowa
  • 1 płat ciasta francuskiego XXL (375 g)
  • 100 g serka kanapkowego śmietankowego
  • 8 brykiecików mrożonego szpinaku
  • 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur z koperkiem
  • 150 g łososia wędzonego na zimno
  • po 1/2 papryki - żółtej, zielonej i czerwonej
  • żółtko jajka + łyżka mleka
Szpinak umieścić na patelni, rozpuścić i odparować.
Dodać serek śmietankowy i przyprawę Vegeta Natur.
Wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Papryki pokroić w paski.
Rozłożyć płat ciasta francuskiego - podzielić na pół.
Na jednej części rozsmarować farsz szpinakowo-śmietankowy i ułożyć na nim łososia.
Drugą część ciasta pociąć w paski i ułożyć na łososiu.
Układając szachownicę przekładać paski ciasta pokrojoną w paski papryką.
Z resztek pasków zrobić ramkę wokół.
Całość posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem.

Pieczenie
Temperatura: 200ºC
Czas: 15-17 min.

Tartę podawać na ciepło lub zimno.

tarta wytrawna z łososiem
  Przepisy inspirowane naturą
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger