07.05.2020

Focaccia "Naturą malowana"

Wszystko kwitnie! Budząca się do życia przyroda wprost eksploduje kolorami!

Zainspirowana spacerami na łąki i pola oraz nowalijkami z ogródka postanowiłam wykorzystać jadalne rośliny i pierwsze warzywa do dzisiejszej focacci.

Użyłam mniszka lekarskiego, tasznika pospolitego, szczawiu, koniczyny, młodych listków buraków, niebieskich kwiatów przetacznika ożankowego, fiołków trójbarwnych, pokrzywy, szczypiorku, rzodkiewek i pomidorków koktajlowych.

Wszystkie te zdobycze idealnie zagrały z dobrze doprawionym kurczakiem.

Focaccia wyszła niezwykle delikatna i puszysta.
Polana oliwą i posypana solą smakuje wybornie!

Przypieczona na niej pokrzywa smakuje jak chipsy jarmużowe!

Zapraszam Was na ten rarytas naturą malowany.
focaccia
Focaccia z jadalnymi roślinami i warzywami
(składniki na blachę o wymiarach 32x36)

mięso
Kurczaka pokroić w wąziutkie paseczki i drobniutką kosteczkę.
Przyprawić i podsmażyć.
Odsączyć na ręczniku papierowym.

ciasto drożdżowe + dodatki
  • 250 ml wody
  • 390 g mąki pszennej T450
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 ml oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • dodatki: jadalne rośliny, świeże warzywa
Jeśli drożdże są świeżutkie, pewne, to nie robię rozczynu.
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrabiać ok, 6-8 min. ciasto.
Pozostawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyłożyć na naoliwiony 2 łyżkami oleju blat.
Uformować prostokąt i przełożyć na papier do pieczenia.
Ułożyć ramkę z kurczaka, w środku stworzyć artystyczny obraz z roślin, warzyw i kurczaka.

Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 35-40 min.

Gotową focaccię pokroić. Podawać z oliwą i solą.

floral bread

  Przepisy inspirowane naturą
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger