15.02.2020

Ciasto czekoladowe z precelkami

Czeko-czeko-cześć!
Ekstra puszysty, wilgotny i delikatny kawał czekoladowego ciacha poleca się do upieczenia.

Ciasto ozdobiłam precelkami w kształcie serduszek i płatkami soli.

Sól doskonale podkreśla słodycz ciasta, wydobywa aromat czekolady i dodaje nietuzikowego charakteru.

Ten wypiek to coś pomiędzy murzynkiem a brownie.
Bez dodatku kakao - na samej czekoladzie :)

Ciasto czekoladowe będzie idealnym deserem na nadchodzące Walentynki.

Jeśli nie uda Wam się dostać precelków, możecie użyć słonych paluszków i ułożyć je na cieście w fantazyjny sposób :)

Polecam!

ciasto na walentynki
Ciasto czekoladowe (z precelkami i solą)
(składniki na blaszkę 28x18 cm)
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 ml mleka
  • 70 g masła
  • 170 g mąki pszennej T450
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: precelki + sól w płatkach
Czekoladę i masło rozpuścić w śmietance (podgrzewając na palniku lub w mikrofalówce).
Całe jajka wraz z cukrem ubić na jasny krem (ubijać ok. 7 min.).
Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę.
Na końcu dodać przesianą mąkę.
Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć precelki.

Pieczenie
Temperatura: 170°C
Czas: ok. 25-35 min. (do suchego patyczka)

Po upieczeniu ciasto wystudzić w formie.
Przed podaniem oprószyć płatkami soli.

ciasto czekoladowe

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger