Ciasto z solonym karmelem.
Wilgotne, sycące, rozpływające w ustach.
Po prostu ROZKOSZNE!
Wpiszcie je koniecznie na listę i wypróbujcie jeszcze tej jesieni.
Ja robiłam je już kilkukrotnie, jest przepyszne!
P.S.: Piekąc ciasto na większej blaszce (prostokątnej 28x18) możecie na wierzch wyłożyć połówki śliwek, kawałki jabłka, maliny czy plasterki brzoskwini :)
Ciasto z solonym karmelem
(składniki na keksówkę 28x12 cm)
Solony karmel
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru
- 100 g miodu
- 100 g masła
- duża szczypta soli (lub więcej, jeśli lubisz)
W rondelku umieścić śmietankę, cukier i miód.
Powoli podgrzewając doprowadzić do wrzenia, dodać masło. Ponownie zagotować.
Gotować przez 20 min. na wolnym ogniu.
Złotobrązowy karmel posolić, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Ciasto
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 50 g masła orzechowego (użyłam pistacjowego)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cały solony karmel
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: 50-60 min. (do suchego patyczka)
Po upieczeniu studzić przez pierwsze 10 min. w formie, następnie na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz