Za pierwszym razem był bardzo drogi, za drugim zwiędły, za trzecim przerośnięty...
Myślałam, że ten moment już nigdy nie nastąpi, ale jest!
Dorwałam piękny, cieniutki, różowy rabarbar i od razu wiedziałam, że powstanie z niego ciasto a'la kopiec kreta.
Taką pudełkową wersję (na pewno wiecie o którą chodzi) robiła nam w dzieciństwie moja mama - bardzo je lubiliśmy.
Postanowiłam jednak nieco "uzdrowić" to ciasto i zamiast pudełkowej, mam domową, wiosenną alternatywę tego wypieku.
Szpinakowy biszkopt, rabarbarowy krem, galaretka truskawkowa - mówię Wam, to ciasto, to niebo w gębie!
I wcale nie jest trudne w przygotowaniu!
A jakie efektowne!
Rabarbarowe wzgórze poleca się nie tylko na weekend!
Rabarbarowe wzgórze
(składniki na tortownicę 19 cm)
- 3 jajka
- 75 g cukru
- 50 ml oleju
- 3 brykiety szpinaku (mrożone)
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szpinak rozmrozić. Dobrze odcisnąć
Całe jajka wraz z cukrem ubijać ok. 7 min. na jasny, puszysty krem.
Wąską strużka wlać olej, dodać szpinak. Zmiskować.
Dodać przesianą mąkę i proszek. Wymieszać szpatułką kuchenną.
Wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: ok. 35-40 min.
Biszkopt po upieczeniu upuścić w foremce na podłogę (z wysokości kolan).
Pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
Krem rabarbarowy + żelka
- 300 g rabarbaru (waga przed oczyszczeniem) + 1 łyżka cukru
- 120 g serka homogenizowanego malinowego
- 500 ml śmietanki 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 300 ml wrzątku
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach wrzątku.
- ok. 100 g borówek amerykańskich
Galaretkę truskawkową wylać do małej tortownicy (u mnie 12 cm).
Wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować żelatynę. Odstawić do wystudzenia.
Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w 1 cm kawałki, wrzucić na patelnię, zasypać cukrem i prażyć na wolnym ogniu do miękkości. Wystudzić.
Rabarbar zblendować z serkiem.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zmiksować.
Dodać zblendowany rabarbar i zahartowaną żelatynę (zahartowana = z dodatkiem 2 łyżek bitej śmietany z rabarbarem).
Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
Składanie
Biszkopt przekroić na 2 równe blaty.
Na jeden wyłożyć 3 łyżki kremu rabarbarowego.
Na to położyć żelkę truskawkową.
Wokół żelki ułożyć borówki.
Następnie wyłożyć resztę kremu (formując wzgórze/kopiec).
Na końcu pokruszyć drugi brat i obsypać okruszkami wierzch.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz