Robię koktajle, budyń jaglany oraz takie owsiane batony.
Są świetnym rozwiązaniem jako przekąska w ciągu dnia lub drugie śniadanie.
Aby podkręcić charakter użytych składników uprażyłam je na patelni.
Są sycące, chrupiące i niezwykle aromatyczne.
Możecie je polać czekoladą, ale solo smakują równie dobrze :)
Do ich przygotowania użyłam foremki, którą znalazłam na Favi.pl.
Batoniki mają dzięki niej idealny kształt.
W tej foremce można również piec! :)
Owsiane batoniki z patelni
(składniki na ok. 6-8 sztuk)
- 2/3 szklanki mąki owsianej
- 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu
- 4 łyżeczki oleju kokosowego
- 3 łyżeczki masła orzechowego
Mąkę, płatki, orzechy i wiórki uprażyć na suchej patelni.
W filiżance wymieszać olej, syrop i masło (w razie potrzeby lekko podgrzać w mikrofalówce, aby była płynna konsystencja) - wlać na suche składniki.
Wszystko wymieszać i przekładać do foremek.
Docisnąć.
Chłodzić ok. 1-2 h.
Batony owsiane należy przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz