Okra (ketmia, piżmian jadalny) to smakowe połączenie fasolki szparagowej i bakłażana.
Jest nieco kleista (jak płatki owsiane, nasiona chia, nasiona lnu).
Okra ma w środku malutkie, chrupiące kuleczki.
Można ją smażyć, gotować, marynować i grillować.
A skoro zbliża się sezon grillowy postanowiłam przygotować ją w ten ostatni sposób.
To będzie świetny dodatek do mięs z grilla lub jako nietypowa jarzynka do obiadu.
Swoją przygotowałam na genialnej brytfanko-patelni (pokrywka brytfanki stanowi patelnię grillową).
Garnek jest duży, można przygotować w nim duże porcje jedzenia.
Jednocześnie można obsmażać np. mięso, a w drugiej części warzywa.
Brytfankę znajdziecie na stronie Favi.pl.
Polecam!
Polujcie na świeże owoce okry - warto!
Grillowana okra
- ok. 500 g świeżych owoców okry
- 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- patyczki do szaszłyków
- tłuszcz do smażenia
Okrę umyć i osuszyć.
Pozostałe składniki wymieszać w filiżance na marynatę.
Polać nią okrę. Odstawić na ok. 30 min.
Grillować na rozgrzanej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz