Mam wtedy czas, aby przygotować coś naprawdę nietypowego i pysznego dla mojej rodziny.
Chłopcy przepadają za wszelkiego rodzaju placuszkami i omletami.
Pasują do nich oczywiście świeże owoce.
Postanowiłam to wszystko połączyć w wiosenne, lekkie szaszłyki!
Szpinakowy naleśnik, a do niego truskawki i banany.
To wszystko skąpane w polewie z gorzkiej czekolady.
Do tego szklanka soku jabłkowego Hortex i można zdrowo rozpocząć dzień!
Szaszłyki na słodko
(składniki na ok. 12 sztuk)
Naleśnik szpinakowy
- 50 g mrożonego szpinaku Hortex
- 50 g jogurtu naturalnego
- 50 ml soku jabłkowego Hortex
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki pszennej
- dodatki: 1 banan, sok z 1/2 cytryny ok. 5-6 dużych truskawek
- polewa: 1/2 tabliczki czekolady + 2 łyżki mleka (rozpuścić w kąpieli wodnej)
Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować na gładką masę.
Suchą patelnię rozgrzać i wylać na nią ciasto.
Usmażyć na złoto naleśnika (z obu stron).
Wystudzić.
Malutką, okrągłą foremką wycinać krążki naleśnikowe.
Banana obrać, polać sokiem z cytryny i pokroić w plasterki.
Następnie, foremką wycinać krążki.
Tak samo postąpić z truskawkami.
Nadziewać na wykałaczki lub specjalne patyczki do szaszłyków.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Jaki smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń