Wykonałam go wg przepisu @jarzynova (z drobnymi modyfikacjami).
Od kilku tygodni jest też moim śniadaniowym hitem.
Nadmiar pakuję do słoików i mamy z R. śniadanie na wynos.
Dzieciom bardzo smakuje.
Podaję z ulubionymi dodatkami - najczęściej świeże owoce.
Dzięki temu przepisowi polubiłam się z kaszą jaglaną, za którą do tej pory nie przepadałam.
Polecam!
Jaglany budyń czekoladowo-pomarańczowy
(składniki na 2-3 porcje)
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
- 1 wyfiletowana pomarańcza (pozbawioną białych części, tzw. "albedo" i skórek)
- 2 łyżeczki miodu
Kaszę jaglaną namoczyć min. 6-8 h (najlepiej całą noc).
Następnie dobrze ją wypłukać pod zimną wodą.
Mleko zagotować w rondelku, dodać kaszę.
Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 30 min.
Pod koniec gotowania dodać czekoladę, kakao i olej.
Gdy kasza się ugotuje, gorącą przekładamy do mocnego blendera kielichowego.
Dodajemy pomarańczę i miód i blendujemy na gładki budyń.
Gorący budyń można przełożyć do słoików i mieć na wynos.
Można też od razu jeść :)
Można też na zimno :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz