Świetnie się sprawdzi na przyjęciach rodzinnych - każdy dostanie swoją porcyjkę.
Moje słoiczki wylądowały na stole przy okazji spotkania babyshower ;)
Połączenie włoskiego kawowego deseru ze świeżymi owocami to doskonała letnia kompozycja smaków.
Koniecznie spróbujcie!
Truskawkowe tiramisu
(składniki na ok. 8 słoiczków)
- 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
- 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
- 4 łyżki cukru pudru
- mini biszkopty
- ok. 120 ml mocnej kawy (zaparzonej i wystudzonej)
- ok. 100 ml likieru tiramisu/kawowego/jajecznego
- gorzkie kakao
- 10 truskawek zblendowanych na puree
Serek, śmietankę i cukier umieszczamy w misce.
Wszystko razem miksujemy na gładki, gęsty krem.
Krem przekładamy do worka cukierniczego (krem szprycowałam dużą tylką Wilton 1A).
Szykujemy słoiczki, w których warstwowo układamy:
2 łyżki likieru --> biszkopty namoczone w kawie --> oprószamy kakao --> krem śmietankowy --> 3 łyżki puree truskawkowego --> biszkopty namoczone w kawie --> oprószamy kakao --> krem śmietankowy --> oprószamy kakao
Desery chłodzimy min. 2h przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz