Jest proste w przygotowaniu i bez pieczenia.
Kolejne warstwy ciasta to herbatniki kakaowe, krem mleczny, rurki, karmel i przepyszny czekoladowy ganache.
Ciasto świetnie prezentuje się w przekroju - na pewno zaskoczycie nim swoich gości :)
Ciasto "oczka"
(składniki na formę 28x18)
Krem mleczny
- 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
- 250 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g mleka w proszku
Dosypujemy mleko w proszku i krótko miksujemy (do połączenia się składników).
Ganache czekoladowy
- 1 tabliczka czekolady mlecznej Terravita (90 g)
- 30 g masła
- 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką polewę.
Odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Dodatki
- 1/2 puszki masy kajmakowej (puszka o wadze 397 g)
- 1 paczka rurek waflowych z kremem kakaowym (o wadze 280 g)
- 1 paczka herbatników kakaowych (o wadze 200 g)
- ok. 2/3 szklanki mleka (do nasączenia herbatników)
Wykonanie
Herbatniki nasączamy w mleku i układamy w formie.
Na nie wykładamy 1/2 kremu mlecznego.
Następnie układamy rurki waflowe.
Ponownie wykładamy pozostały krem mleczny.
Na krem wyciskamy kajmak (najlepiej zrobić to szprycą/workiem z tylką, nie musi być równo, kajmak się "rozleje").
Przykrywamy kajmak nasączonymi herbatnikami.
Wierzch polewamy przestudzonym ganachem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz