Przyjemny "zamulacz" do gorzkiej kawy.
Jeśli upieczecie go w tortownicy stanie się pysznym tortem!
Polecam zarówno na weekend, jak i na wielkie okazje!
Ciasto Michał
(składniki na blaszkę 28x18 cm lub tortownicę o średnicy ok. 22 cm)
- 125 g masła
- 2/3 szkl. cukru
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 1/4 szkl. mleka/wody
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Następnie dodajemy cukier, kakao i mleko/wodę - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Powstanie płynna "czekolada". Rondelek zestawiamy z palnika.
Do czekolady dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do masy czekoladowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczenie:
Temperatura: 175ºC
Czas: ok. 35-40 min.
Ciasto początkowo (ok. 10 min.) studzimy w formie, następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Przekrawamy na 2 blaty.
Krem michałkowy + dodatki
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%/36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 12 sztuk cukierków typu Michałki (pokruszonych)
- ok. 90 ml wody z 3 łyżkami soku z cytryny (do nasączenia)
- 2-3 sztuki cukierków typu Michałki pokrojonych w plasterk
- czekoladowa posypka
Ubijać do powstania gładkiego, gęstego kremu.
Dodać pokruszone Michałki i wymieszać.
Nasączyć blaty ciasta ponczem.
1/2 kremu wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugim blatem, wyłożyć drugą część kremu.
Wyrównać, udekorować plastrami cukierków oraz posypką.
Schłodzić przed podaniem ok. 3-4h, a najlepiej całą noc.
wspaniały przepis, bardzo kuszące ciasto :)
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis! Muszę to ciasto kiedyś zrobić!
OdpowiedzUsuń