I taka właśnie jest ta krajanka - delikatna, cytrusowa masa marcepanowo-twarogowa na leciutkim biszkopcie.
Między warstwami wsad z prażonych jabłek.
Ciasto kroję w podłużne prostokąty, jak batoniki.
Można je zabrać na piknik czy grilla.
Polecam bardzo!
Marcepanowa krajanka twarogowa
(składniki na blaszkę 28x18 cm)
Prażone jabłka
- 2-3 duże jabłka
Biszkopt
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 2 łyżki cukru (40g)
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej (30g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10g)
- szczypta soli
Ciągle miksując powoli wsypywać cukier.
Następnie wrzucać po 1 żółtku, po każdym dokładnie miksując.
Na końcu dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gdy wstawiamy biszkopt do piekarnika, rozpoczynamy szykowanie masy twarogowej.
Pieczenie
Temperatura 180ºC
Czas: ok. 12-15 min. (do zezłocenia)
Studzić w blaszce.
Po wystudzeniu wyjąć z blaszki, odkleić papier i wsadzić ponownie do blaszki.
Masa twarogowo-marcepanowa
- 200 g twarożku Mój Ulubiony
- 50 g masy marcepanowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- skórka z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy do sernika
- 1 jajko (osobno białko i żółtko)
- 50 ml śmietanki 30%
Twarożek, żółtko, mąkę, skórkę, przyprawę i śmietankę umieścić w misce i zmiksować na gładką masę.
Do masy twarogowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Marcepan rozkruszyć do kubeczka i podgrzać w mikrofali (powinien być mocno ciepły).
(jak dodacie go do twarożku, to niestety się nie rozbije, próbowałam).
Do marcepanu dodać 2-3 łyżki masy twarogowej i wymieszać na gładką masę.
Półpłynny marcepan dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać.
Na upieczony biszkopt wyłożyć prażone jabłka.
Na nie wylać masę twarogową.
Pieczenie
Temperatura 160
Czas: 65 min.
Studzić w blaszce. Schłodzić przez ok. 2-3h.
Marcepan... to coś dla mnie ! :)
OdpowiedzUsuń