W takim razie ten sernik będzie dla Was ucztą!
Fistaszkowy, kremowy, z solonymi orzeszkami i karmelem.
Orzeszkowa eksplozja smaków gwarantowana!
Sernik fistaszkowy
(składniki na tortownicę o średnicy 19cm)
Spód
- 125 g markiz orzechowych
- 50 g posiekanych solonych orzeszków arachidowych
- 50 g roztopionego masła
- 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao
Dodać orzeszki. Wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wsypać "piasek", wyrównać i docisnąć.
Odstawić do schłodzenia i w tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa
- 500 g sera twarogowego (użyłam Mój Ulubiony)
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 150 g masła orzechowego (koniecznie 100% orzechów, bez dodatku cukru)
- 180 g cukru
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 budyń toffi
W drugiej misce umieścić pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.
Dodać białka i delikatnie wymieszać.
Pieczenie
Temperatura: 160ºC
Czas: 60 min.
Gotowy sernik pozostawić do całkowitego wystudzenia w formie.
Wierzch
- 1/2 puszki masy kajmakowej czekoladowej
- garść solonych orzeszków arachidowych
Schłodzić w lodówce min. 2h.
Czy ja lubię masło orzechowe? Ja kocham! I sernik też, a więc to coś idealnego dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dzień dobry. Zrobiłam sernik na Wielkanoc. Wyszedł!!! Moja radość taka duża, bo to pierwszy serniczek, który zaliczam do udanych☺️ Jedyna modyfikacja, to redukcja ilości cukru. Świetny przepis, ciekawe połączenie smaków i elegancki wizual. Dziękuję za przywrócenie wiary w moje umiejętności cukiernicze! ☺️
OdpowiedzUsuńAleż mi miło! Bardzo, bardzo się cieszę i dziękuję za pozostawienie komentarza! :) To dla mnie ogromne wsparcie! :) Polecam się, a właściwie moje receptury, na przyszłość :)
Usuń