Mogą stanowić śliczną ozdobę wielkanocnego stołu.
Wbrew pozorom są bardzo proste w przygotowaniu :)
Do zrobienia wzorku na marcepanie użyłam tłoczonego wałka, który znajdziecie w sklepie www.mygiftdna.pl
Zachęcam do ich przygotowania!
(składniki na ok. 25 sztuk)
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12%/18%
Zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić min. 1h w lodówce.
Po tym czasie na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5-6mm i wykrawać ciastka.
Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Pieczenie
Temperatura: 180
Czas: ok. 11 min. (do delikatnego zezłocenia)
Ciastka studzić na kratce.
Masa marcepanowa + dodatki
- 200 g masy marcepanowej
- szczypta barwnika spożywczego (dodałam barwnik w proszku)
- kilka łyżeczek dowolnego dżemu bez pestek lub miodu (jako "klej" do marcepanu)
W tym celu należy ugniatać marcepan z barwnikiem jak plastelinę.
Następnie rozwałkować go zwykłym wałkiem między dwoma płatami papieru do pieczenia.
Ostatnie wałkowanie robimy specjalnym, tłoczonym wałkiem, aby nadać marcepanowi wzór.
Tą samą foremką co ciastka, wycinamy kształt marcepanu.
Ciastka odwracamy do góry dnem, smarujemy cieniutko dżemem i delikatnie przyklejamy marcepan.
wyglądają powalająco! może się pokuszę i zrobię takie? tylko z marcepanem bez barwników :)
OdpowiedzUsuńZachęcam! Oczywiście można zrobić z marcepanem w naturalnym kolorze :)
UsuńWyglądają uroczo!
OdpowiedzUsuń