Karmelowy z nutką soli.
Sól genialnie podkreśla słodko-maślany smak sosu.
Idealny do lodów, naleśników, gofrów, ciast, deserów.
Koniecznie zróbcie!
Sos "solony karmel"
(składniki na ok. 1/2 szklanki sosu)
- 65 g cukru białego (ale jak macie trzcinowy to jest jeszcze lepszy!)
- 25 g masła
- 35 ml śmietanki 30%/36%
- 1/2 łyżeczki soli
Na wolnym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia się cukru (nie mieszać w trakcie rozpuszczania! Można potrząsać patelnią).
Nie doprowadzać cukru do wrzenia, ani mocnego przyrumienienia - nabierze goryczy i karmel nie będzie się już do niczego nadawał.
Gdy tylko cukier się roztopi i nabierze lekko bursztynowego koloru, zestawić patelnię z palnika i dodać najpierw masło (będzie skwierczeć, a cukier stwardnieje), postawić na palnik, podgrzewać i ciągle mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Następnie wlać śmietankę i sól.
Podgrzewać do rozpuszczenia się soli i powstania gładkiej, lejącej masy.
Jeśli zdarzy się, że w sosie będą grudki, należy gorący przelać przez sitko.
Gotowy sos przelać do naczynia.
Po wystudzeniu zgęstnieje.
Wpis napisany we współpracy ze sklepem www.tarkaimiarka.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz