W końcu postanowiłam go upiec.
Wyszło niebiańsko!
Chrupiący (!!!) spód na sucharkach, kremowy ser oraz warstwa serowo-nutellowa.
Całość skąpana pysznym ganache z mlecznej czekolady i Nutelli!
Polecam baaaaaaardzo!
Sernik Nutella
(składniki na tortownicę 19cm)
Spód
- 9-10 sucharków
- 140 g Nutelli
- gorzkie kakao do posypania papieru w tortownicy
Sucharki zblendować albo rozbić tłuczkiem do mięsa (uprzednio umieszczając je w woreczku).
Dodać Nutellę i połączyć.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Posypać gorzkim kakao.
Włożyć spód, wyrównać i docisnąć.
Schłodzić w lodówce podczas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
- 450 g sera Mój Ulubiony (SDM Wieluń)
- 50 ml mleka skondensowanego słodzonego (z tubki)
- 50 ml śmietanki 30%/36%
- 2 jajka (osobno białka i żółtka
- 1 budyń waniliowy/śmietankowy
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 czubata łyżka Nutelli
Białka ubić na sztywno.
W drugiej misce umieścić pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.
Dodać białka i delikatnie wymieszać.
Odjąć 3 łyżki masy twarogowej i dodać do niej czubatą łyżkę Nutelli.
Wymieszać do połączenia się składników.
Uwaga!
Teraz należy wyjąć z lodówki spód!
Przełożyć go (wraz z papierem) na docelową paterę/talerz i ponownie wstawić do lodówki.
Tortownicę wyłożyć nowym papierem do pieczenia (tylko spód).
Wylać najpierw jasną warstwę, a na nią delikatnie wyłożyć warstwę ciemną.
Pieczenie
Temperatura: 160ºC
Czas: 65 min.
Czas: 65 min.
Po upieczeniu całkowicie wystudzić sernik w formie.
Następnie delikatnie okroić brzeg i wyjąć ser.
Delikatnie odkleić papier do pieczenia i przełożyć ser na schłodzony spód.
Polać polewą :)
Przechowywać w lodówce.
Ganache z mlecznej czekolady z Nutellą
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 ml śmietanki 30%/36%
- 1 łyżka Nutelli
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mieszać do zgęstnienia polewy.
Polać sernik. Schłodzić.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa! :)
UsuńTo będzie pierwsza rzecz jaką upiekę w marcu!
OdpowiedzUsuńSuper!! Trzymam kciuki! :)
Usuń