Ciasto składa się z kruchych blatów maślanych, dżemu jeżynowego, bezy oraz kremu malinowego.
Połączenie niebiańskie - na samą myśl się rozpływaaaaaaaaam.
Serce Księżniczki
(składniki na blaszkę 21x31 cm; wychodzi ok. osiem 2,5-3cm kawałków ciasta)
Ciasto kruche + dodatki
- 200 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12%/18%
- 70 g cukru pudru
- 4 łyżki dżemu jeżynowego (porzeczkowego, malinowego, owoce leśne)
Beza
- 2 białka
- szczypta soli
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- gorzkie kakao
Łyżka po łyżce dodajemy cukier puder.
Powstanie nam gęsta, błyszcząca masa.
Dodajemy mąkę oraz sok z cytryny i miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto kruche rozwałkowujemy podsypując mąką (będzie b. cienkie), wykładamy do blaszki (mam teflonową, nie wykładam jej niczym) i smarujemy dżemem.
Na to wykładamy bezę, którą oprószamy kakao.
Pieczenie
Temperatura: 175ºC
Czas: ok. 35 min.
Czas: ok. 35 min.
Gorące ciasto dzielimy na 3 części (długość blaszki dzielimy na 3), ale nie wyjmujemy od razu!
Pozostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem.
Krem malinowy + dodatki
- 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
- 100 g mocno schłodzonego serka mascarpone
- 2 łyżki rozdrobnionych malin liofilizowanych lub suszonych
- 2-3 łyżki cukru pudru
- odrobina barwnika spożywczego (można pominąć)
- gorzkie kakao do oprószenia wierzchu ciasta
Wszystko razem miksujemy na puszysty krem.
Pod koniec ubijania dodajemy maliny oraz ew. barwnik.
Składanie: blat kruchy z bezą --> krem malinowy --> blat kruchy z bezą --> krem malinowy --> blat kruchy z bezą --> wierzch oprószamy gorzkim kakao
Czuję jak od patrzenia mi boczki rosną :D obiecuję kiedyś zrobić <3
OdpowiedzUsuńJeszcze o takim cieście nie słyszałam :) wygląda obłędnie :) https://ciastaztradycjami.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńHonorata, bo to przepis autorski :) Sama wymyśliłam to ciasto :)
UsuńWygląda rewelacyjne! Zapisuje jako pewnik, że wszyscy będą jedli, jak każde ciasto od Ciebie
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Smacznego!
UsuńA czy po złożeniu ciasta trzeba je przez jakiś czas chłodzić w lodówce? Jeśli czas to ile czasu?
OdpowiedzUsuń