12.02.2018

Serce Księżniczki

Moją tegoroczną propozycją walentynkową jest ciasto Serce Księżniczki <3
Ciasto składa się z kruchych blatów maślanych, dżemu jeżynowego, bezy oraz kremu malinowego.

Połączenie niebiańskie - na samą myśl się rozpływaaaaaaaaam.
Serce Księżniczki
(składniki na blaszkę 21x31 cm; wychodzi ok. osiem 2,5-3cm kawałków ciasta)

Ciasto kruche + dodatki
  • 200 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12%/18%
  • 70 g cukru pudru
  • 4 łyżki dżemu jeżynowego (porzeczkowego, malinowego, owoce leśne)
Wszystkie składniki, poza dżemem, zagnieść w gładką kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1h w lodówce.

Beza
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • gorzkie kakao
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
Łyżka po łyżce dodajemy cukier puder.
Powstanie nam gęsta, błyszcząca masa.
Dodajemy mąkę oraz sok z cytryny i miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto kruche rozwałkowujemy podsypując mąką (będzie b. cienkie), wykładamy do blaszki (mam teflonową, nie wykładam jej niczym) i smarujemy dżemem.
Na to wykładamy bezę, którą oprószamy kakao.

Pieczenie
Temperatura: 175ºC 
Czas: ok. 35 min.

Gorące ciasto dzielimy na 3 części (długość blaszki dzielimy na 3), ale nie wyjmujemy od razu!
Pozostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem.

 Krem malinowy + dodatki
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
  • 100 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 2 łyżki rozdrobnionych malin liofilizowanych lub suszonych 
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • odrobina barwnika spożywczego (można pominąć) 
  • gorzkie kakao do oprószenia wierzchu ciasta
Śmietankę, serek oraz cukier puder umieszczamy w misce.
Wszystko razem miksujemy na puszysty krem.
Pod koniec ubijania dodajemy maliny oraz ew. barwnik. 

Składanie: blat kruchy z bezą --> krem malinowy --> blat kruchy z bezą --> krem malinowy --> blat kruchy z bezą --> wierzch oprószamy gorzkim kakao


6 komentarzy:

  1. Czuję jak od patrzenia mi boczki rosną :D obiecuję kiedyś zrobić <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze o takim cieście nie słyszałam :) wygląda obłędnie :) https://ciastaztradycjami.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Honorata, bo to przepis autorski :) Sama wymyśliłam to ciasto :)

      Usuń
  3. Wygląda rewelacyjne! Zapisuje jako pewnik, że wszyscy będą jedli, jak każde ciasto od Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy po złożeniu ciasta trzeba je przez jakiś czas chłodzić w lodówce? Jeśli czas to ile czasu?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger