M A G D A L E N K I !
Biszkoptowe ciastka - proste i szybkie w przygotowaniu.
Za to baaaardzo efektownie i apetycznie wyglądające.
Karmelowy smak zawdzięczają dodatkowi solonego karmelu oraz brązowego cukru.
Są wyśmienite!
Koniecznie wypróbujcie!
Zapraszam!
Magdalenki karmelowe
(składniki na ok. 10 dużych sztuk ciastek)
- 40 g roztopionego i przestudzonego masła
- 20 g cukru białego
- 20 g cukru dark muscovado
- 40 g mąki pszennej typ 450
- 1/5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżeczki karmelu (w zamian można użyć miodu)
Jajko, sól i cukier ubijać na puszystą masę ok. 5-7min.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać szpatułką.
Wlać masło z karmelem i delikatnie wymieszać.
Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Nakładać ciasta do 3/4 wysokości foremki.
Pieczenie
Temperatura: 210ºC
Czas: ok. 9-10 min. (do zezłocenia)
Ciasta ostrożnie wyjąć z foremek, podważając np. wykałaczką i studzić na kratce.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub podać je z sosem karmelowym.
Wpis napisany we współpracy ze sklepem www.tarkaimiarka.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz