To kolejny frykas z czasów PRLu.
Wielu osobom kojarzy się jako "smak dzieciństwa".
Nadzienie do złudzenia przypomina mleko skondensowane.
Są szybkie w przygotowaniu i dobrze się porcjują.
Zapraszam!
Wafle śmietankowe
- 1 paczka wafli/andrutów suchych tzw. tortowych (6-7 blatów)
- 200 g śmietanki typu Cremona (w proszku) lub mleka w proszku
- 125 g masła
- 150 g cukru
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
Powoli podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Zestawić z ognia.
Dodać śmietankę w proszku i zmiksować.
Jeśli będą grudki, to przetrzeć krem przez sitko.
Smarować blaty waflowe.
Obciążyć (deską a na nią np. garnek żeliwny) i zostawić do sklejenia się na ok. 1-2h.
czy moze byc zwykły wafel
OdpowiedzUsuńMyślę, że mowa właśnie o tzw. tortowych vel suchych. Występują w wersji okrągłej, prostokątnej czy kwadratowej :)
Usuń