9.01.2018

Makowiec z jabłkami (japoński)

Ze spiżarni na regale nieśmiało puszczała mi oczko puszka gotowej masy makowej.

Z połowy zrobiłam drożdżowe racuchy z nadzieniem makowym na obiad, no i została druga połowa.

Kombinowałam, myślałam, no i jest!

Makowiec z jabłkami, zwany japońskim.

Wilgotny, sycący, ciężki.
Podałam go z cynamonowym sosem śliwkowym.
Mniam!

P.S: piekłam go w małej tortownicy (19cm), ale spokojnie możecie upiec go w maksymalnie 24cm.
Wtedy wypiek będzie po prostu nieco niższy.
Makowiec z jabłkami (japoński)
(składniki na tortownicę o średnicy 19cm, można upiec w max. 24cm)
  • 425 g gotowej masy makowej z puszki (puszka o wadze 850g)
  • 1/3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szkl. kaszy manny
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe jabłka obrane i starte na dużych okach (waga przed obraniem: 280g, po starciu: 135g)
  • 110 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem pudrem.
Następnie dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując.
Dodać kaszę, mąkę, proszek, jabłka i masę makową.
Dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno i dodać do pozostałych składników.
Delikatnie wymieszać.

Pieczenie
Temperatura: 170-175ºC
Czas: ok. 55 min.

Makowiec należy studzić w formie.
Najlepiej kroić go następnego dnia, po nocy spędzonej w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce, bo się zeschnie).
Wtedy idealnie stężeje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger