Ten tort jest kosmicznie dobry!
Wilgotne blaty mocno kakaowego ciasta, przełożone dżemem truskawkowym pod kołderką z orzechów i masła orzechowego :)
W punkt!
Torcik czekoladowy pod orzechową kołderką
(składniki na formę o średnicy ok. 19 cm)
- 125 g masła
- 2/3 szkl. cukru
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 1/4 szkl. wody
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Następnie dodajemy cukier, kakao i wodę - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Powstanie płynna "czekolada". Rondelek zestawiamy z palnika.
Do czekolady dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do masy czekoladowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczenie:
Temperatura: 175ºC
Czas: ok. 35-40 min.
Ciasto początkowo (ok. 10 min.) studzimy w formie, następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Przekrawamy na 2 blaty.
Orzechowa kołderka + dodatki
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 70 g masła
- 30 g masła z laskowych Primavika
- 80 g cukru
- 1 łyżka wody
- 130 g posiekanych orzechów (laskowych, włoskich, pekan, migdałów lub mix)
Pozostałe składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewając, doprowadzamy do wrzenia.
Gorące orzechy wykładamy na wierzch ciasta.
Chłodzimy w lodówce ok. 1h.
O mamo mam ślinotok <3 Ta orzechowa warstwa kusi!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Kusi, oj kusi! Polecam!
Usuń